وقتی درمورد سوسیس صحبت میکنیم، همه ما به یاد شایعات و اخباری میافتیم که درباره مضرات سوسیس شنیدهایم؛ اما آیا کسی تا به حال به این سوال پاسخ داده است که فواید سوسیس چیست؟ در این مقاله از تانیس تصمیم گرفتیم به بررسی خواص سوسیس بپردازیم و به شایعاتی که درباره این فرآورده گوشتی پرماجرا وجود دارد پاسخ دهیم. اگر یکی از طرفداران سوسیس هستید اما بخاطر شایعات، بعد از خوردن این غذای خوشمزه عذاب وجدان میگیرید، این مقاله برای شماست! اگر نگران سلامت غذایی خود هستید، بخش سوم این مقاله که درباره فواید سوسیس برای بدن است را از دست ندهید.
ترکیبات سوسیس
سوسیس یکی از محبوبترین غذاها در سرتاسر جهان است؛ بنابراین خوب است که از ترکیبات سوسیس آگاه باشیم تا بتوانیم از این غذای محبوب با آگاهی لذت ببریم.
اولین نکته درباره ترکیبات سوسیس که مستقیماً روی فواید، مضرات و خواص سوسیس تاثیر میگذارد، این است که توسط برندی معتبر تهیه شده باشد. برندهای معتبر دارای گواهی سیب سلامت و مجوز سازمان بهداشت برای تولید سوسیس و کالباس هستند و کیفیت محصولات آنها مورد نظارت قرار میگیرد.
نکته دوم این است که با اطلاعاتی که روی برچسب مواد اولیه آنها نوشته شده است، آشنا باشید و بدانید هر یک از این مواد چیست. برخی از این مواد، ادویههایی مانند نمک و فلفل یا سبزیجاتی هستند که همه ما با آنها آشنا هستیم؛ اما اصطلاحاتی مانند خمیر مرغ، آسکوربیک اسید، پروتئین ایزوله سویا، نیتریت سدیم و پلی فسفات سدیم که روی پوشش سوسیس میبینیم چیست؟
در ادامه هر یک از موادی که ممکن است در ترکیبات سوسیس به کار رفته باشد را معرفی میکنیم:
- خمیر مرغ: خمیر مرغ در واقع به گوشت مرغ جداسازی شده به روش مکانیکی گفته میشود. در این جداسازی، شکم مرغ به طور کامل تخلیه میشود؛ یعنی شایعاتی که مبنی بر وجود امعاء و احشاء مرغ در سوسیس وجود دارد، چیزی جز شایعه نیست. سپس در دستگاه بعدی اسکلت مرغ از گوشت مرغ جداسازی میشود و اسکلت مرغ به شرکتهایی ارسال میشود که برای تولید غذای دام، طیور و آبزیان نیاز به پودر استخوان دارند. بنابراین شایعه دوم مبنی بر وجود استخوان مرغ در سوسیس هم رد میشود! سپس خرده گوشتهایی که از اسکلت مرغ جدا شدهاند برای تولید خمیر مرغ استفاده میشوند.
- گلوتن گندم: گلوتن پروتئینی است که در گندم و جو یافت میشود. گلوتن میزان زیادی آب را به خود جذب میکند و مقداری از این آب در محصول نهایی نیز حفظ میشود؛ بنابراین به افزایش لطافت بافت سوسیس، افزایش راندمان تولید و بهبود پیوستگی مواد کمک میکند.
- پروتئین ایزوله سویا: پروتئین ایزوله سویا یک جایگزین برای پروتئینهای حیوانی است که در سوسیس و کالباس نیز استفاده میشود. وجود این پروتئین در ترکیبات سوسیس به بهبود لطافت بافت سوسیس و افزایش ماندگاری آن کمک میکند.
- پلی فسفات سدیم: پلی فسفات سدیم نوعی ترکیب شیمیایی خوراکی است که کاربرد آن در فرآوردههای گوشتی توسط سازمان USDA به صورت جهانی مجاز اعلام شده است. این ماده در سوسیس و کالباس جهت بهبود رنگ و طعم، افزایش ظرفیت نگهداری آب و افزایش ماندگاری محصول استفاده میشود. میزان مجاز مصرف این ماده در فرآوردههای گوشتی ۴/. درصد میزان گوشت است که در محصولات تانیس کمتر از این مقدار استفاده میشود؛ بنابراین ترکیبات سوسیس تانیس سالمتر از بسیاری از سوسیسهای موجود در بازار است. این ماده شیمیایی در صورت استفاده به میزان مجاز، ضرری برای سلامت بدن ندارد.
- آسکوربیک اسید: آسکوربیک اسید همان ویتامین C معروف است که در تولید سوسیس نیز کاربرد دارد. این ترکیب آلی به خوبی در آب حل میشود و کیفیت و پایداری محصول نهایی را افزایش میدهد. به عبارت دیگر استفاده از این ماده آلی به حفظ طعم، بو و رنگ سوسیس و کالباس کمک میکند. وجود آسکوربیک اسید در سوسیس، احتمال تشکیل ترکیبات سرطانزا مانند نیتروزامین را تا حد قابل توجهی کاهش میدهد.
- نیتریت سدیم: نیتریت سدیم مادهای است که به ایجاد رنگ صورتی در سوسیس و کالباس و بهبود پخت و ماندگاری این فرآوردههای گوشتی کمک میکند. دوز کشنده نیتریت سدیم بین ۱ گرم تا ۲.۶ گرم تخمین زده شده است. طبق گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، میزان مصرف روزانه نیترات سدیم نباید بیش از ۳.۷ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن باشد. به عبارت دیگر، یک شخص به وزن ۷۵ کیلوگرم، مجاز است روزانه ۲۷۷ میلیگرم نیتریت سدیم مصرف کند. با توجه به این که میزان مجاز مصرف نیتریت سدیم در فرآوردههای گوشتی در ایران ۱۲۰ ppm تعیین شده است، وجود این ماده غذایی در سوسیس و کالباس برای بدن مشکلی ایجاد نمیکند.
یک شایعه: بسیاری از افراد به دلیل وجود نیتریت سدیم در سوسیس، نگران خواص سوسیس برای بدن هستند؛ چرا که معتقداند این ماده میتواند به نیتروزامین که مادهای سرطانزا است، تبدیل شود. واقعیت این است که در ترکیبات سوسیس از آسکوربیک اسید استفاده میشود که احتمال تشکیل نیتروزامین را به شدت کاهش میدهد. همچنین اگر در روند پخت از حرارت مستقیم و بسیار بالا استفاده نشود، تولید نیتروزامین در سوسیس به شدت کاهش پیدا میکند.
ارزش غذایی سوسیس
ارزش غذایی سوسیس تا حد زیادی به نوع گوشت استفاده شده بستگی دارد. با این حال به صورت کلی میتوان ارزش غذایی سوسیس را به صورت زیر خلاصه کرد:
- پروتئین بالا: سوسیس سرشار از پروتئین است که برای بدن مفید است. پروتئین یک درشت مغذی ضروری است که به مبارزه با عفونتها و ساخت بافت عضلانی، بهبود شرایط پوست و تقویت استخوان کمک میکند. پروتئین همچنین برای حمل اکسیژن و مواد مغذی در سراسر بدن مفید است.
- سرشار از ویتامین B: یکی از اصلیترین فواید سوسیس سرشار بودن از ویتامین B است. ویتامین B12 به تولید هموگلوبین که برای انتقال اکسیژن در بدن ضروری است، کمک میکند. ویتامین B همچنین به تجزیه پروتئینها و چربیها و محافظت از بدن در برابر آسیب عصبی کمک میکند.
- منبع غنی آهن: سوسیس یک منبع غنی از آهن است. آهن یک ماده مغذی مهم است که به تولید میوگلوبین و هموگلوبین کمک میکند. سوسیسهایی که با گوشت قرمز مانند گوشت بره، خوک، گوساله و گاو تهیه میشوند همگی سرشار از آهن هستند.
- دارای پروتئین گندم: گلوتن یکی از پروتئینهای مهم موجود در سوسیس است که برای سلامت پوست و بدن ضروری است. البته افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند، باید از سوسیسهای فاقد گلوتن استفاده کنند.
از آنجا که سوسیس سرشار از چربی است، مصرف بیش از حد سوسیس منجر به مشکلات قلبی، افزایش کلسترول LDL، انسداد عروق، چاقی، فشار خون و غیره میشود؛ بنابراین مهم است که سوسیس را به یک غذای روزمره تبدیل نکنید.
در مقاله دیگری که درباره مضرات سوسیس نوشتهایم، میتوانید اطلاعات کاملی درباره ضررهای سوسیس به دست آورید.
فواید سوسیس برای بدن
درمورد سوسیس همیشه شایعات و اخبار زیادی وجود دارد که آن را به عنوان یک خوراکی بدون فایده معرفی میکند؛ اما واقعیت این است که همه سوسیسها بد نیستند و در حقیقت فواید سوسیس برای بدن بسیار قابل توجه است.
برای این که خاصیتهای سوسیس را بررسی کنیم، ابتدا به کمی اطلاعات درباره پروتئین نیاز داریم.
بدن شما برای ساخت و ترمیم سلولها به پروتئین نیاز دارد. پروتئین همچنین به مبارزه با عفونت، ساخت و انقباض عضلات، متعادل نگه داشتن مایعات بدن، لخته شدن خون و حمل چربیها، ویتامینها، مواد معدنی و اکسیژنرسانی در سراسر بدن کمک میکند.
نیاز روزانه افراد به پروتئین از بدنی به بدن دیگر متغیر است و بر اساس سن، سطح فعالیت و … متفاوت است؛ اما به طور کلی توصیه میشود که ۱۰ تا ۳۵ درصد از کالری دریافتی روزانه شما از طریق مصرف پروتئین باشد.
اینجاست که سوسیس با محتوایی غنی از پروتئین وارد میشود؛ شما میتوانید سوسیسهایی با درصد گوشت بالا را برای تامین پروتئین بدن خود انتخاب کنید. فراموش نکنید که در کنار سوسیس حتما از سبزیجات دارای پتاسیم استفاده کنید. مصرف پتاسیم کمک میکند که سدیم اضافی از بدن خارج شود.
از دیگر فواید سوسیس برای بدن میتوان به وجود ویتامینهای گروه ب در آن اشاره کرد. این ویتامینها میتوانند به پیشگیری از کمخونی، کاهش آرتروز، تقویت عملکرد مغز، بهبود پوست، مو و بینایی کمک کنند. این ویتامینها به سختی در گیاهان یافت میشوند؛ در حالی که یک حلقه سوسیس به طور طبیعی میتواند حدود ۲۰ درصد از نیاز روزانه ویتامین B12 را تامین کند.
از دیگر فواید سوسیس و کالباس، وجود سلنیوم در آن است. سلنیوم یک ماده مغذی است که برای تولید مثل، عملکرد تیروئید، تولید DNA و محافظت از بدن در برابر آسیب رادیکالهای آزاد مهم است. سلنیوم میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهد.
گوشت گاو حاوی مقدار زیادی سلنیوم است. یک وعده سوسیس حاوی حدود ۱۵ میکروگرم سلنیوم است که ۲۷ درصد از مقدار توصیه شده روزانه است.
وجود ویتامین ب، آهن، سلنیوم، پروتئین و گلوتن در سوسیس و کالباس از جمله مواردی است که ارزش غذایی سوسیس را بالا میبرد.
خرید عمده هات داگ پنیری با بهترین قیمت
خواص سوسیس برای پوست
با وجود مزایای سوسیس و کالباس که به آن اشاره کردیم، اما به نظر میرسد سوسیس برای پوست چندان مفید نیست! وجود نیترات در سوسیس یکی از عواملی است که میتواند در بروز التهاب پوست تاثیرگذار باشد. همچنین وجود چربیهای اشباع در این فرآوردههای گوشتی میتواند باعث افزایش چربی پوست شود؛ بنابراین اگر دارای پوست چرب هستید در مصرف سوسیس زیادهروی نکنید.
مصرف بیش از حد گوشتهای فرآوری شده منجر به تخریب کلاژن و الاستین در پوست میشوند. این دو مادهای که به طور طبیعی در پوست شما وجود دارند، مسئول انعطافپذیری پوست شما هستند که در اثر نیترات موجود در سوسیس آسیب میبینند.
توصیه ما این است که حتما در مصرف سوسیس اعتدال را رعایت کنید و این فرآورده گوشتی را به یک غذای روزانه تبدیل نکنید تا از مضرات آن در امان باشید و بتوانید از فواید خوردن سوسیس بهره کافی را ببرید.
خواص سوسیس در بارداری
اگر دارای مشکلات قلبی، فشار خون، کلسترول بالا و چاقی نیستید، مصرف سوسیس در بارداری برای شما مشکلی ایجاد نمیکند؛ البته به شرطی که در مصرف آن افراط نکنید. همچنین بهتر است از مصرف سوسیس بیش از یکبار در هفته بپرهیزید و در صورت مصرف، آن را با کمترین میزان روغن طبخ کنید.
از مصرف سوسیسهای خانگی و تازه یا سوسیسهایی که فاقد علامت سیب سلامت و استاندارد هستند، خودداری کنید. این سوسیسها میتوانند حاوی باکتریهای مضری باشند که سلامت مادر و جنین را به خطر میاندازند.
خاصیت سوسیس در بدنسازی
از جمله فواید سوسیس در بدنسازی میتوان به میزان پروتئین و ویتامین ب بالا در آن اشاره نمود. گرچه سوسیس یک ماده غذایی با ارزش پروتئینی بالا است، اما به دلیل محتوای چربی آن به عنوان یک غذای روزانه برای ورزشکاران توصیه نمیشود؛ مگر این که یک رژیم غذایی خاص را دنبال کنید که شما را به مصرف چربی در کنار پروتئین تشویق میکند؛ مانند رژیم کتوژنیک.
به هر حال اگر به دنبال یک غذای سالم برای بدنسازی هستید، میتوانید در کنار بهره بردن از فواید سوسیس برای بدنسازی، از محصولاتی مانند چیکوتا تانیس استفاده کنید که سینه مرغ مزهدار شده است. مصرف این محصولات همراه با هم به شما کمک میکند پروتئین کافی را برای بدن فراهم کنید و از فواید مصرف سوسیس نیز بهرهمند شوید.
توصیه ما این است که حقایق تغذیهای موجود روی بستهبندی سوسیس را بررسی کنید و در صورتی که چربی و نمک زیادی دارد، مصرف آن را محدود کنید.
سوالات متداول
آیا سوسیس چاق کننده است؟
در صورت مصرف بیش از حد، سوسیس میتواند چاقکننده باشد که دلیل آن چربی و سدیم بالای موجود در سوسیس است.
آیا سوسیس قند دارد؟
سوسیس به طور مستقیم دارای قند نیست اما به دلیل چربی موجود در آن برای افراد دارای دیابت نوع ۲ میتواند مضر باشد.
آیا سوسیس نفاخ است؟
سوسیس به دلیل میزان سدیم بالایی که دارد، میتواند با جذب آب در بدن، سبب ایجاد نفخ شود.
آیا سوسیس باید پخته شود؟
سوسیسهای تولید شده در کارخانههای تولید فرآوردههای گوشتی در ایران، به صورت کاملا پخته به بازار عرضه میشوند و نیازی به پخت مجدد ندارند.
آیا سوسیس بهداشتی است؟
اگر از سوسیسهای برندهای معتبر استفاده کنید که دارای نشان سیب سلامت و استاندارد هستند، مطمئن باشید که این سوسیسها بهداشتی هستند؛ اما درمورد سوسیسهای خانگی و انواع سوسیس که در محیطهای کنترل نشده تولید میشوند، نمیتوان از بهداشتی بودن آنها مطمئن بود.
آیا سوسیس حلال است؟
سوسیس در ایران از گوشت مرغ، گوساله، بوقلمون و سایر گوشتهای حلال تهیه میشود؛ بنابراین سوسیس حلال است.
آشغال ترین غذا سویس هست. چرا قصه میگی خودت سوسیس یا کالباس به بچه ات میدی بخوره؟
اشغال چرا. مگه گوشت اشغاله