یکی از سوالاتی که پیرامون انواع کالباس، این غذای پرطرفدار و محبوب، مطرح میشود طبع کالباس است. برای ما ایرانیها که نسبت به طبع مواد غذایی حساس هستیم این مسئله بسیار مهم است. در طب سنتی افراد بر اساس مزاج به دو دسته کلی سرد و گرم تقسیم میشود. بر اساس سردی و گرمی مزاج یک سری مواد غذایی توصیه میشود. در این مقاله ما به شما توضیح میدهیم چگونه مزاج خود را تشخیص دهید و اینکه طبع کالباس سرد است یا گرم.
انواع مزاجها
از نظر طب سنتی انسانها دارای مزاجهای متفاوت و متمایز از یکدیگر هستند. دلیل آن هم این است که جهان خلقت و انسان از چهار عنصر اصلی یعنی آب (سرد وتر)، آتش (گرم و خشک)، خاک (خشک و سرد) و هوا (گرم وتر) تشکیل شده و مزاج انسانها از مخلوط شدن عناصر چهارگانه در بدن هویدا میشود.
به زبان ساده انواع مزاج اینگونه به وجود می آیند، یکی از عناصر (گرمی، سردی، تری یا خشکی) بر سایرین غلبه پیدا میکند.
مزاجهای اصلی چهارگانه عبارتاند از مزاج صفراوی که گرم و خشک است، مزاج دموی که گرم و تر است، مزاج سوداوی که سرد و خشک است و مزاج بلغمی که سرد و تر است. افرادی هم هستند که عناصر چهارگانه بدنشان در تعادل هستند، که به مزاج این افراد با معتدل میگویند.
چگونه می توان مزاج را تشخیص دارد؟
برای تشخیص مزاج افراد میتوانید قسمتی از ساعد دست راست فردی را که میخواهید مزاج او را تشخیص بدهید لمس کنید. پس از لمس دست راست فرد بلافاصله چه احساسی به شما میدهد.
- اگر با لمس ساعد احساس گرما کردید به احتمال زیاد فرد گرم مزاج است، اما اگر با لمس ساعد سرما را احساس کردید این سرما را میتوان به نشانه سرد مزاجی تلقی کرد.
- اگر علاوه بر احساس گرما، متوجه شدید که بافت بدنی شخص نرم (با فشار انگشت به قسمتی از ساعد، انگشت در ساعد شخص فرو میرود) است، این فرد دارای مزاج گرم و مرطوب یا همان دموی است. اما اگر بافت بدنی شخص خشک و زیر بود به احتمال زیاد این شخص طبعی گرم و خشک یا همان صفراوی دارد.
- اگر علاوه بر احساس سرما، متوجه شدید که بافت بدنی شخص نرم (با فشار انگشت به قسمتی از ساعد، انگشت در ساعد شخص فرو میرود) است، این فرد دارای مزاج سرد و مرطوب یا همان بلغمی است. اما اگر بافت بدنی شخص خشک و زیر بود به احتمال زیاد این شخص طبعی گرم و خشک یا همان سوداوی دارد.
طبع کالباس سرد است یا گرم؟
در این قسمت به شما توضیح میدهیم طبع کالباس سرد است یا گرم که پاسخ آن بر طبق طب سنتی این است که طبع کالباس مرغ سرد است. گوشت مرغ طبع سردی دارد پس منطقی است که طبع کالباس مرغ نیز سرد است. البته این را نیز باید گفت طبع گوشت گوساله که انواع کالباس گوشت از آن تولید میشود طبع سردی دارد.
به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که سوسیس و کالباس طبع سرد و تر دارد، به دلیل طبع کالباس برای افراد سرد مزاج توصیه نمیشوند.
طبع کالباس برای چه کسانی مناسب است؟
در قسمت قبل توضیح دادیم که طبع کالباس چیست حال باید دید که این طبع برای چه کسانی مناسب است. طبع کالباس برای افراد گرم مزاج مشکلی ایجاد نمیکند و حتی میتواند مفید نیز باشد اما مصرف آن باید در حالت تعادل باشد زیرا که مصرف بیرویه کالباس به دلیل وجود نمک و چربی بالا میتواند مشکل ساز باشد.
بهتر است افراد با طبع سرد و تر یعنی بلغمی سردی کالباس را با مواد غذایی گرم بگیرند. طبع کالباس مناسب افرادی با طبع گرم و خشک می باشند. در درجه دوم افراد با طبع گرم و تر میتوانند بدون نگرانی کالباس مصرف کنند.
اولویت سوم افراد با طبع سرد و خشک
طبق طب سنتی سوسیس و کالباس جزء غذاهای غلیظ محسوب میشود، بنابراین توصیه میشود افراد بیشتر از ماهی دو تا سه بار استفاده نکنند و هر از گاهی سراغش بروند اما ورزشکاران منعی برای استفاده به دلیل طبع کالباس گوشت ندارند.
آیا کالباس نفخ آور است؟
نفخ تجمع گاز در دستگاه گوارش است که از نشانههای آن باد کردن شکم، احساسپری و فشار در شکم پس از غذا خوردن و آروغ زدن است. نفخ به دلیل بلع هوا به همراه غذا و یا بر اثر خوردن برخی غذاها که بادزا و نفخآور پدید میآید. از جمله بیشترین مواد نفخ را میتوان به برخی حبوبات مانند نخود، لوبیا، عدس و غذاهای فست فود نظیر پیتزا، کالباس، سوسیس و البته برای کسانی که معدهٔ ضعیفی دارند برخی سسها هم میتوانند باعث نفخ گردند. در نتیجه باید گفت که به طور ذاتی کالباس نفخ دارد.
کلام آخر
در این مقاله در پاسخ به این سوال که طبع کالباس سرد یا گرم، توضیح دادیم که در طب سنتی، طبع کالباس گوشت و مرغ به دلیل روند فرآوری و موادی که در تهیه آن استفاده میشود، معمولاً سرد و تر دارد. اما این بستگی به نوع گوشت و ادویههای به کار رفته در آن دارد برای همین اهمیت دارد که بهترین کالباس را مصرف کنید. ترکیبات مختلف میتوانند طبع نهایی محصول را تغییر دهد.
در مورد نفخ، بله، کالباس میتواند باعث نفخ شود. این امر به دلیل وجود فرآوردههای گوشتی و چربیهای اشباع شده، نمک بالا، و افزودنیها و مواد نگهدارنده مانند سدیم و سایر مواد شیمیایی است که در فرآوری کالباس به کار میروند. این ترکیبات میتوانند روی سیستم گوارش تأثیر گذاشته و باعث تولید گاز و نفخ شوند.
برای کاهش نفخ کالباس، توصیه میشود که با مقادیر کم و در کنار سبزیجات تازه مصرف شود. سبزیجات میتوانند به هضم بهتر کمک کنند و اثرات نفخ را کاهش دهند. همچنین، مصرف زیاد آب به هضم و دفع بهتر کمک میکند.
بدون دیدگاه